02 Απρ

Γιατί να μην προχωρήσει μπροστά το Γαλάτσι;

Περιδιαβαίνοντας πόλεις σε ξένες χώρες, πιάνεις τον εαυτό σου να θαυμάζει προτάσεις και ιδέες που πραγματώνονται μπροστά στα μάτια σου. Ταυτόχρονα κάνεις στο μυαλό την προβολή με το δικό σου τόπο κι αυτόματα προκύπτει ένα ερώτημα που λαμβάνει θεμελιώδεις διαστάσεις: γιατί να μην προχωρήσει μπροστά το Γαλάτσι;

Ειδικά σε ότι αφορά στον αθλητισμό, τα περιθώρια που διακρίνονται είναι τεράστια. Αυτό που σήμερα λείπει, είναι ένας διπλός πόλος.

Αφενός απουσιάζει η διάθεση για να δημιουργηθούν συνθήκες που θα ταιριάζουν στους πολίτες, προκειμένου να  αθληθούν όπως ακριβώς επιθυμούν, ή απλά το χρειάζονται. Για τη βελτίωση της φόρμας τους, αυτά τα… τυρρανικά περιττά κιλά, ή για την ίαση των προβλημάτων της υγείας τους, σε κάθε περίπτωση για το ευ ζην. Αυτό αναζητούμε, ειδικά στις μέρες μας.  

Αφετέρου απουσιάζει η έμπνευση! Και η αποτύπωση εντοπίζεται τόσο στις υποδομές, όσο και στις δράσεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, προκειμένου να αποκτήσει η πόλη μια σύγχρονη μορφή.

Η Βαρκελώνη δεν ήταν ίδια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξένησε. Οι Καταλανοί, όμως, αγαπούν τον τόπο τους, γι’ αυτό και έσπευσαν για να δημιουργήσουν δομές. Στο περίφημο λόφο Μονζουίκ, εκεί όπου παλιότερα βρίσκονταν φρούρια και φυλακές, επέλεξαν να στεγάσουν το Ολυμπιακό Στάδιο, δημιούργησαν επιπλέον ωστόσο μία απίθανη διαδρομή, όπου κάποιος μπορεί να κάνει ποδήλατο, να τρέξει, να περπατήσει, να αποφορτιστεί από την ένταση της πόλης. Μέσα στο πράσινο αν κι εντός του αστικού ιστού, μία ιδανική επιλογή.

Στο Γαλάτσι υπάρχει το Άλσος Βεΐκου, το οποίο εξακολουθεί να θυμίζει έναν «κοιμώμενο γίγαντα». Παράλληλα, όμως, είναι και μια πολυτέλεια για μία πόλη που δεν έχει πεζοδρόμια, χώρους ΑΜΕΑ, ή πάρκινγκ. Απουσιάζουν όμως από το Άλσος και οι δράσεις που θα του έδιναν ζωή, κίνηση, ζωντάνια! Ένας μαθητικός αγώνας τύπου mountain bike, θα ήταν μία εξαιρετική πρόταση, δεν λείπουν ούτε οι ανηφόρες, ούτε και οι δυσκολίες άλλωστε! Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα να γίνουν…

Στο Chesterfield County της Βιρτζίνια έχουν αναπτύξει τον αθλητικό τουρισμό, με βασικό γνώμονα τους αγώνες κολύμβησης. Η κομητεία τραβάει πολύ κόσμο με τις πισίνες της, με συνέπεια η αγορά της να εμφανίζει πολλαπλά οικονομικά οφέλη και κατά συνέπεια ανάπτυξη. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η πισίνα στο Γαλάτσι, με την απαραίτητη βοήθεια της τεχνολογίας ασφαλώς, προκειμένου να επιτευχθεί ένας πόλος που πάνω απ’ όλα θα εξυπηρετεί τους πολίτες, το ΟΑΚΑ όσο μεγάλο κι αν είναι, στερείται σταδιακά και ποιότητας νερών, και ωρών που μπορεί να διαθέσει στο κοινό.

Όλα έχουν να κάνουν με το τι οραματίζεται κάποιος για την πόλη. Όταν τρέχουν αυτοκίνητα πάνω στη λεωφόρο Βεΐκου, δηλαδή, οι περισσότεροι δεν σκέφτονται τίποτα έξω από την αυτοκίνηση. Κι όμως, πρόκειται για μία λεωφόρο ικανή για να φιλοξενήσει αγώνες δρόμου που μπορούν να θεσμοθετηθούν και να γίνουν λαμπρά events.

Αλλά είπαμε, το θέμα είναι η οπτική των πραγμάτων που έχει ο κάθε ένας από εμάς. Κι επί αυτής θα κριθούμε.