19 Απρ

Καινοτομία στην Αυτοδιοίκηση

Η τεχνολογία σήμερα είναι συνυφασμένη με την λειτουργία και την ευημερία της κοινωνίας μας. Βλέπουμε γύρω μας ολοένα και περισσότερους γειτονικούς δήμους να οδεύουν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό στα πρότυπα γνωστών έξυπνων πόλεων του πλανήτη.   Εφαρμόζουν καινοτόμες ιδέες όπως :

  • Ηλεκτρονικά ΚΕΠ
  • Κάρτα του Δημότη
  • Ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαβούλευσης
  • Ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου
  • Εφαρμογή κινητού τηλεφώνου μέσω της οποίας ο δημότης αναφέρει εύκολα και γρήγορα τα προβλήματα που συναντάει στην καθημερινότητά του
  • Εγκατάσταση γρήγορων κωδικών πληροφόρησης

Στο Γαλάτσι ακόμη και σήμερα όλα αυτά μοιάζουν αποκυήματα φαντασίας. Η ιστοσελίδα από μόνη της δεν σηματοδοτεί την ένταξη στην ψηφιακή εποχή την στιγμή που άλλοι Δήμοι της Αττικής έχουν δημιουργήσει διαδικτυακά chatbots τα οποία σε εξυπηρετούν 24 ώρες την ημέρα από το σπίτι σου. Δεν υπάρχουν τεχνολογικές υποδομές και πιο σημαντικό, δεν έχουν γίνει καν τα απαραίτητα βήματα προετοιμασίας. Επιμορφωτικά σεμινάρια πληροφορικής σε υπαλλήλους του δήμου αλλά και θεματικά εργαστήρια εκμάθησης Η/Υ σε νέους και νέες για την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού θα ήταν μια καλή αρχή.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Η ζωή των δημοτών γίνεται ευκολότερη. Δεν χρειάζεται πια να στήνεται ο δημότης στις ουρές και να χάνει χρόνο γιατί αυτό που ζητά βρίσκεται μερικά κλικ μακριά! Η εξυπηρέτηση γίνεται άμεσα και αυτοματοποιημένα. Ο Δήμος αποκτά ουσιαστική εσωτερική οργάνωση και τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών τυγχάνουν ταχύτερης κατάτμησης στις αρμόδιες υπηρεσίες και διευθέτησης. Η διαφάνεια και η λογοδοσία επικρατούν σε όλες τις ενέργειες του δήμου. Απελευθερώνονται πόροι και επιτυγχάνεται οικονομία. Ο δημότης βρίσκεται στο επίκεντρο και η πληροφόρησή του διευκολύνεται.  Η άμεση δημοκρατία γίνεται πλέον πράξη με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Η πρωτοπορία πρέπει να ξεκινήσει από τον Δήμο.

Για αυτό λοιπόν χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και ανανέωση. Οι νέοι έχουμε ρόλο στην σημερινή πολιτική σκηνή. Αφήνουμε πίσω παρωχημένες τεχνικές και επιδιώκουμε να είμαστε το γόνιμο έδαφος στο οποίο θα ευδοκιμήσουν οι καινοτόμες ιδέες. Έχουμε στα χέρια μας νέα εργαλεία όπως το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), τα νέα Δίκτυα 5ης Γενιάς και νέες τεχνολογίες. Μπορούμε να διεκδικήσουμε συμμετοχή σε προγράμματα ψηφιοποίησης και καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την εμπειρία των παλαιότερων. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τις καινοτομίες με την όρεξη και τις γνώσεις των νεότερων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια σύνθετη αλλά αναπόφευκτη διαδικασία. Χρειάζεται τεχνογνωσία, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις καινοτόμες ιδέες. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, ως νέοι που έχουμε επιλέξει να ζήσουμε εδώ, μπορούμε να πρωτοστατήσουμε στην υλοποίηση του.