09 Απρ

Πράσινες στέγες και βελτίωση της πόλης μας

Η φύτευση σε στέγες, δώματα και προσόψεις είναι από τα πιο καινοτόμα και ταχέως αναπτυσσόμενα πεδία της οικολογίας, της γεωπονίας και της αρχιτεκτονικής πόλεων. Η χρήση των φυτών στις στέγες των σύγχρονων κτιρίων διαφέρει από τις πρακτικές που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, καθώς σήμερα τα φυτά και το υπόστρωμα στο οποίο αναπτύσσονται αποτελούν μέρη της δομής του ίδιου του κτιρίου. Το αποτέλεσμα είναι η αρμονική σύνδεση των ζωντανών φυτών με το κτίριο και τους χρήστες του. Παραδοσιακά οι ταράτσες αποτελούνταν από γλάστρες με φυτά τοποθετημένες πάνω σε πλακόστρωτες επιφάνειες. Η νέα τεχνολογία συνίσταται σε δύο βασικές προσεγγίσεις: μια εντατική και μια εκτατική.

Η εντατική πράσινη στέγη είναι ανάλογη με τους παραδοσιακούς κήπους δώματος, όπου η ταράτσα χρησιμοποιείται και ως συμβατικός κήπος με χώρους αναψυχής. Το υπόστρωμα που χρειάζεται θα πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 15εκ και να αποτελείται από ελαφριά υλικά. Σε αυτές τις στέγες μπορούμε να βάλουμε φυτά εδαφοκάλυψης, μικρούς θάμνους ή ακόμα και δέντρα.

Οι εκτατικές πράσινες στέγες συνήθως δεν απαιτούν μεγάλη φροντίδα και δεν προορίζονται για τακτική χρήση. Λόγω μικρότερων απαιτήσεων σε νερό θεωρούνται πιο “οικολογικές” και χρειάζονται υπόστρωμα βάθους από 2 έως 15εκ, το οποίο περιορίζει το φορτίο που προστίθεται στην κατασκευή. Οι εκτατικές στέγες είναι συνήθως πιο οικονομικές ως προς την κατασκευή και συντήρησή τους.

Η ιδέα των πράσινων στεγών έρχεται να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας στην πόλη. Χωρίς αμφιβολία, η φύτευση στις στέγες παρέχει πολλαπλά και ουσιαστικά πλεονεκτήματα. Δύο βασικά χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής, η αυξανόμενη συχνότητα ισχυρών βροχοπτώσεων, με συνέπεια τις πλημμύρες, και οι υψηλές θερμοκρασίες στις πόλεις έρχονται να αντιμετωπιστούν με τη δημιουργία πράσινων ταρατσών. Εγκαθιστώντας αρκετή φύτευση στις στέγες μας, δεν έχουμε μόνο αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας (σκεφτείτε πόσο όμορφα θα ήταν να απολαμβάνατε τον καφέ σας στην ταράτσα σας βλέποντας τριγύρω πράσινο αντί για τσιμέντο και κεραίες), αλλά εξοικονομούμε ενέργεια και επεκτείνουμε τον κύκλο ζωής της στέγης μας. Τα δημόσια οφέλη είναι πολλαπλά:

  • Καλύτερη διαχείριση όμβριων υδάτων: το νερό απορροφάται από τα φυτά, μειώνεται ο κίνδυνος πλημμύρας και το κόστος των έργων αποστράγγισης.
  • Βελτίωση αστικού κλίματος: η βλάστηση φιλτράρει τον αέρα μειώνοντας την ρύπανση που συνδέεται με αναπνευστικά προβλήματα και ασθένειες. Ταυτόχρονα περιορίζει τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη υγρασία.
  • Μείωση της ηχορύπανσης: οι πράσινες στέγες μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τον ήχο.
  • Αύξηση πράσινων ελεύθερων επιφανειών που χάνονται λόγω δόμησης.

Φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι παχύφυτα, πολυετή ποώδη φυτά (ρίγανη, μαντζουράνα, σιδερίτης, θυμάρι κλπ). Τα αυτοφυή φυτά αποτελούν εξαιρετική επιλογή μιας και αντικαθιστούν το χαμένο τοπίο που υπήρχε (λυγαριά, έβενος, κίστος Κρητικός, θρούμπη και πολλά ακόμη).

Η φύτευση λοιπόν σε δώματα, σε κάθετους τοίχους αλλά και η δημιουργία άνυδρων κήπων στην πόλη μας είναι κάτι ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Πόσο καλύτερη θα ήταν η καθημερινότητα μας αν τριγύρω είχαμε περισσότερο πράσινο και χαμηλότερες θερμοκρασίες; Δεν αρκούν μόνο οι νερατζιές στα πεζοδρόμια, πρέπει συνολικά να αναβαθμίσουμε την πόλη μας.

ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕΑ

Β. Ιατρικών Εργαστηρίων – Υπ. Βιοτεχνολόγος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το Συνδυασμό του Κώστα Ζώμπου “Γαλάτσι, Ζούμε εδώ!”