13 Μαΐ

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΓΡΑΜΜΗ

Γιώργος Τζίμας: Πώς αποφασίσατε να διεκδικήσετε τον δήμο Γαλατσίου;

Κώστας Ζώμπος: Έχοντας εμπειρία πάνω από 10 χρόνια στον Δήμο, πίστεψα βαθειά πως είχε έρθει η ώρα να μιλήσουμε για το αυτονόητο. Να ξεχάσουμε το πολιτικό κόστος και να κάνουμε το Γαλάτσι μία πόλη που να θέλουμε να Ζούμε εδώ από επιλογή. Η απόφαση, ωστόσο δεν ήταν εύκολη. Η κληρονομιά που άφησε ο αείμνηστος δήμαρχος, Κυριάκος Τσίρος, ήταν βαριά και η στήριξη της παράταξής μας μετά την απώλειά του, ήταν κάτι παραπάνω από τιμητική. Ήταν για μένα μία μεγάλη ευθύνη που έπρεπε να φέρω εις πέρας, διεκδικώντας τον Δήμο, ανανεώνοντας την ομάδα μας και ακούγοντας τους Γαλατσιώτες. Σε αυτό συνέβαλε και η δημόσια στήριξη της οικογένειας του Κυριάκου Τσίρου η οποία εμπιστεύτηκε εμένα και την προσπάθειά μας.

Γ.Τ.: Οπότε ο συνδυασμός σας είναι συνέχεια της παράταξης του Κυριάκου Τσίρου;

Κώστας Ζώμπος: Δεν πιστεύω σε διάδοχες καταστάσεις, αλλά στις προσπάθειες που αξιοποιούν την εμπειρία για να δώσουν ώθηση στην νέα γενιά, να υλοποιήσει τα όνειρά της. Η «μαγιά» που είχαμε από την προηγούμενη διοίκηση μας έδωσε και την αυτοπεποίθηση να ανανεώσουμε ριζικά τον συνδυασμό μας. Έχοντας υπάρξει και ο ίδιος αντιδήμαρχος δύο φορές, συμπορεύτηκα με τα πιο ικανά και αποτελεσματικά στελέχη, προκειμένου να «μπολιάσουμε» την ομάδα μας με την όρεξη και τις ιδέες της νεότερης γενιάς της πόλης μας. Για να καταλάβετε, αυτήν την στιγμή στην ομάδα μας «Γαλάτσι. Ζούμε εδώ!» οι 24 υποψηφίοι ασχολούνται με τα κοινά για πρώτη φορά, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας μας δεν ξεπερνά τα 42 έτη. Μιλάμε για τον ορισμό της ανανέωσης και όχι της αναπαλαίωσης.

 

Γ.Τ.: Μία από την κριτική όσον αφορά τους νέους στην πολιτική είναι ότι ίσως δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που έρχονται να αντιμετωπίσουν.

Κώστας Ζώμπος: Όταν ξεκινήσαμε αισθανθήκαμε την τεράστια ανάγκη των πολιτών να ακούσουν κάτι που θα τους δώσει ελπίδα. Αυτό το χρησιμοποιήσαμε για να δώσουμε σε αυτούς τον λόγο. Ήταν, άλλωστε μία υπόσχεση που είχα δώσει από την πρώτη μέρα σε όλους όσοι ήρθαν και μας άκουσαν στο κατάμεστο Καμίνι. Το πρόγραμμα του συνδυασμού δεν το καταρτίσαμε μόνοι μας, αλλά το ολοκληρωσαμε μέσα από διάλογο με τους ίδιους τους Γαλατσιώτες.
Έτσι, για περισσότερους από 3 μήνες διενεργήσαμε μία έρευνα, στην οποία είτε διαδικτυακά, είτε στις δράσεις μας σε όλες τις γειτονιές της πόλης, πάνω από 850 πολίτες απάντησαν στα ερωτηματολόγιά μας. Σε αυτά αναδείχθηκαν τόσο τα προβλήματα που έχει το Γαλάτσι, όσο και το όραμα των ίδιων των πολιτών για την πόλη τους. Εμείς μελετήσαμε τις απαντήσεις και εντάξαμε μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων στο πρόγραμμα μας.

Γ.Τ.: Έχετε «γράψει» δηλαδή πολλά χιλιόμετρα στους δρόμους της πόλης.

Κώστας Ζώμπος: Είναι αλήθεια πως σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, κάνω και γυμναστική με τόσο περπάτημα! Ωστόσο μιας και μου κάνετε αυτήν την ερώτηση, έρχομαι να σας αποκαλύψω πως δεν μπορούν όλοι οι Γαλατσιώτες να περπατήσουν στους δρόμους της πόλης. Ο λόγος είναι προφανής: Το Γαλάτσι δεν είναι μία ασφαλής πόλη. Σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνά μας, πάνω απο το 80% φοβάται να βγει από το σπίτι του μόλις πέφτει η νύχτα.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι πόσα χιλιόμετρα κάνω εγώ, αλλά πόσο ασφαλές είναι το Γαλάτσι για να περπατάμε όλοι σε αυτό.

Γ.Τ.: Ναι αλλά υπάρχει η άποψη πως το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να λυθεί από έναν δήμαρχο.

Κώστας Ζώμπος: Πρακτικές από το εξωτερικό έχουν δείξει πως το αίσθημα ασφάλειας δεν καλλιεργείται απαραίτητα από την παρουσία της Αστυνομίας, αλλά από τους καθαρούς και τους φωτισμένους δρόμους και την ζωή που αποκτά η πόλη όταν η αγορά και τα καταστήματά της υπάρχουν και αναπτύσσονται. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι τόσο κοντά με τους εργαζόμενους στον Δήμο, γιατί αντιλαμβάνομαι τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους σε μια Διοίκηση που αδιαφορεί.
Στο θέμα της Αστυνομίας, τώρα, λύσεις υπάρχουν. Εγώ ο ίδιος έχω συζητήσει με το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και βρήκαμε λύση για να δωρίσουμε δύο περιπολικά με την προϋπόθεση ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν στο Γαλάτσι. Την ίδια ώρα η πρότασή μας παραμένει και θα επιδιώξουμε την εφαρμογή της, να συνεργαστούμε, δηλαδή, με ιδιωτική εταιρεία security η οποία θα περιπολεί στην πόλη και θα ενημερώνει την Αστυνομία, όταν και όποτε χρειάζεται χωρίς να την υποκαθιστά.

Γ.Τ.: Μιλήσατε για ανικανότητα της Διοίκησης. Ο νυν δήμαρχος, όμως, παρουσιάζει μία εικόνα επιτυχημένης πενταετίας, κόντρα στα προβλήματα που όπως λέει ο ίδιος, βρήκε όταν ανέλαβε.

Κώστας Ζώμπος: Τα ψεύδη αυτά τα έχουμε καταρρίψει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ο νυν δήμαρχος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως παρέλαβε έναν δήμο ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία του είχε πλεόνασμα, και πολλά ολοκληρωμένα έργα που έπρεπε να έχουν γίνει δεκαετίες πριν. Ο ίδιος το μόνο που κατάφερε αυτά τα πέντε χρόνια, ήταν να κόψει την κορδέλα σε μερικά από αυτά και να δημιουργήσει νέα προβλήματα που θα χρειαστούν μεγάλη προσπάθεια για να επιλυθούν.

Γ.Τ.: Σε τι αναφέρεστε;

Κώστας Ζώμπος: Τι να πρωτοσχολιάσω, εάν μου επιτρέπεται η έκφραση. Ο κ.
Μαρκόπουλος είναι η προσωποποίηση του παλαιοκομματισμού παρά το νεαρό της ηλικίας του. Πριν από μερικές εβδομάδες αποκαλύψαμε πως καθ όλη την διάρκεια της τετραετίας προέβη σε 1.067 απευθείας αναθέσεις. Κάνοντας μία απλή διαίρεση βρίσκεις πως ο δήμαρχος έκανε 1,1 απευθείας ανάθεση κάθε εργάσιμη μέρα! Θέλετε να συνεχίσω; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλος συνήγορος του Δημότη πανελλαδικά που να μην εμφανίστηκε στο Δημαρχείο ούτε μια μέρα. Γιατί τον κρατάει ακόμα τη θέση του και τον πληρώνει με τα χρήματα των δημοτών; Έχει κοστίσει στους δημότες πάνω από 45.000€ και αντί να τους εξυπηρετεί από την θέση του εμφανίζεται καθημερινά σε τηλεοπτική εκπομπή.

Γ.Τ.: Τελειώσατε κ. Ζώμπο; Έχετε να… καταγγείλετε κάτι άλλο;

Κώστας Ζώμπος: Θέλετε κι άλλα; Έχουμε ζητήσει μήνες τώρα, οικονομικά στοιχεία για την διαχείριση του ΠΑΛΑΙ. Ακόμα περιμένουμε. Γιατί άραγε αποφασίζει μόνος του ποιος θα μπει στο ΠΑΛΑΙ και πόσο θα πληρώσει; Ο δήμαρχος φροντίζει να πετάει έξω από το στάδιο την νεολαία του Γαλατσίου για να κάνουν σόου ριάλιτι εκπομπές χωρίς ο δήμος να έχει κανένα όφελος!
Ξέρετε ότι από το Christmas Τheater δεν πήραμε ούτε 1€ και επιπλέων πληρώσαμε και το ρεύμα που έκαψαν για τις παραστάσεις. Μπορώ να σας πω κι άλλα, αλλά ας κρατήσουμε και κάτι για το ντιμπέιτ.

Γ.Τ.: Ναι, είδαμε πως πήρατε την πρωτοβουλία για να διεξαχθεί ένα ντιμπέιτ. Σε τι φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις;

Κώστας Ζώμπος: Κάλεσα εγώ προσωπικά όλους τους υποψηφίους δημάρχους και τους ζήτησα να συμμετάσχουμε σε ένα ανοιχτό διάλογο για να μάθουν οι πολίτες τις θέσεις μας για τα προβλήματα της πόλης. Εκεί θέλουμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για μείζονα προβλήματα, όπως αυτό της ασφάλειας, που σας περιέγραψα παραπάνω, του κυκλοφοριακού, αλλά και του πού πρέπει τελικά να οδηγηθεί η πόλη. Μέχρι στιγμής, όλοι έχουν απαντήσει θετικά και απομένει να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για τους όρους διεξαγωγής αυτού του ντιμπέιτ. Αυτό που αναμένουμε είναι ο δήμαρχος να δεχθεί να συμμετάσχει χωρίς να προβάλλει δήθεν προβλήματα σε μία προσπάθεια να κρυφτεί από την αλήθεια. Μείνετε συντονισμένοι, θα σας ενημερώνουμε τις επόμενες ημέρες για όλα όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Γ.Τ.: Καταλαβαίνω πως αισθάνεστε πως σας χωρίζει μεγάλη απόσταση με τον δήμαρχο παρά το γεγονός πως είστε και οι δύο νέοι σε ηλικία.

Κώστας Ζώμπος: Η ηλικία δεν είναι αξίωμα για την ικανότητά σου ούτε και την ακεραιότητά σου. Ο κ. Μαρκόπουλος αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση με όρους δημοσίων σχέσεων και όχι εξυπηρέτησης του πολίτη. Την ίδια ώρα διακατέχεται από μία αυταρχική συμπεριφορά που ξενίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Αποκορύφωμα, το πώς αντιμετώπισε τους γονείς μαθητών από σχολεία που βιώνουν πολλά προβλήματα λειτουργίας, μέχρι και στατικότητας των κτηρίων. Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων μας επιβεβαίωσε. Αφού την πρώτη φορά ο δήμαρχος τους εγκατέλειψε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παίρνοντας μαζί του και την παράταξή του, στην συνέχεια τους φίμωσε τεχνηέντως. Στην δεύτερη συνάντηση, ο ίδιος βγήκε και μίλησε για τις… επιτυχίες του, εννοώντας φυσικά μερικά σοβατίσματα και όχι καμιά σοβαρή παρέμβαση και άφησε τους γονείς να μιλήσουν μετά από 4 ώρες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, καλώντας όποιον διαφωνεί να αποχωρήσει!

Γ.Τ.: Μέχρι στιγμής ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου; Έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμά σας και την ομάδα σας;

Κώστας Ζώμπος:  Όποιος βρέθηκε στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου θα καταλάβαινε το μήνυμα που θα στείλουν οι πολίτες θα είναι ισχυρό. Με τον κόσμο να έχει πλημμυρίσει την Βεΐκου και τα γύρω στενά, παρουσιάσαμε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και μιλήσαμε για το πρόγραμμα, που όπως σας είπα, συνέβαλαν οι ίδιοι οι πολίτες στο να καταρτιστεί.  Οι πολίτες θέλουν να δουν ένα Γαλάτσι  σύγχρονο και όμορφο και εμείς έχουμε τις λύσεις αλλά και την τεχνογνωσία να το πετύχουμε. Έχουμε πρόγραμμα για την καθαριότητα, για νέες υποδομές, για τους δρόμους και το κυκλοφοριακό. Σε αυτά που σας λέω δεν χωρά αντιπολίτευση. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για δουλειά. Δεν λέμε ΘΑ και υποσχόμαστε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Γ.Τ.: Σας ευχαριστούμε κ. Ζώμπο για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Κώστας Ζώμπος: Εγώ σας ευχαριστώ κ. Τζίμα για την φιλοξενία.